Skip navigation Menu

Bijbelinspiratie van Els van Dijk: Paulus

In de serie Bij Jorieke op Groot Nieuwsradio worden bekende mensen gevraagd naar hun meest favoriete Bijbelse persoon die hen inspireert. In die serie mocht Els van Dijk niet ontbreken. “Want’, zo zegt presentatrice Jorieke Eijlers, “Ik heb niet alles onthouden van het Basisjaar, maar wel dat Els van Dijk veel inspiratie haalde bij Paulus. Dat staat me nog helder voor de geest.”

Het werd een heel boeiend interview dat zeker het terugluisteren waard is. We delen alvast het intro op het gesprek met je.

Is Paulus een Bijbels figuur die jij al heel je leven een warm hart toedraagt?
“Nee, als tiener zeker niet. Dan ben je meer bezig met het Evangelies zelf en wat Jezus zegt. Maar op het moment zelf dat je het werkzame leven instapt en je en de spiegel van deze wereld tegenkomt en je steeds meer ontdekt dat je dat zo haaks staat op dat wat de Bijbel zegt, op wat God zegt wie Jezus is. En als je dan ontdekt hoe direct Paulus naar de wereld kijkt en Jezus invoegt. Hij zet de wereldse denkschema’s helemaal op zijn kop en laat zien hoe het leven met God, met Jezus zo anders dan deze wereld laat zien. Daar gaat het om de buitenkant, om presteren, waar het om een wedstrijd gaat – daar zou je van alles over kunnen zeggen – en hij vertelt een heel ander verhaal.”

En dat maakt het dat juist Paulus er voor jou uitspringt?
“Ja, maar dat heeft ook te maken met zijn volharding, zijn gedrevenheid, zijn missie. Je ziet eigenlijk nooit dat hij het kopje laat hangen – als ik het zo mag zeggen. Hij zegt ook nooit: ‘Nou, Heer, zo is het wel genoeg’. Hij heeft ergens heel veel last van gehad in zijn leven. Dat kennen we als ‘de doorn in het vlees’. We weten wel dat hij vaak gebeden heeft: ‘Heer, kan het niet van me afgenomen worden?’.

We vroegen net aan je welke vraag je nog aan Paulus zou willen stellen. Toen zei jij: ‘Hoe is het je gelukt om te blijven volharden?’. Ik denk dat ik toch wel benieuwd ben naar wat was nou die doorn in zijn vlees.
“Dat weten we niet hè? We moeten genoegen nemen met het antwoord. En het antwoord was een paar woorden van God zelf: ‘Mijn genade is je genoeg.’ Je hebt genoeg aan Mijn genade in je leven. Wat bij jou dwarsligt – en dat was kennelijk wel heel elementair voor Paulus – dat wordt gecompenseerd door Gods genade.”

Luister de podcast terug via je eigen podcast-app of via het web

WhatsappInstagramNieuwsbrief