Skip navigation Menu

“Het lukt me weer beter om stille tijd te houden”

Anne-Jan (31) volgde afgelopen najaar de cursus Persoonlijke Ontwikkeling. Wij vroegen hem waarom hij hiervoor gekozen heeft.

Ik had een soort sluimerend verlangen om me meer te verdiepen in mijn relatie met God. Ik dacht eerst aan een Bijbelschool, maar daarin miste ik het stukje persoonlijke ontwikkeling. Ik wilde eigenlijk ook nadenken over hoe ik mezelf wil verbinden met mensen. Ik heb gewoon gegoogeld en toen kwam ik bij deze cursus. Dit paste eigenlijk perfect in het plaatje; zowel de verbinding met God, als met de mensen om me heen.

Ik hoopte op een soort frisse wind. Met de manier waarop ik eerst leefde, liep ik een beetje vast. Niet dat ik daar heel erg onder leed, maar ik miste gewoon die relatie met God. Vroeger heb ik die veel dieper ervaren en ik wilde dat gevoel weer terug. Dat is gelukkig gelukt.

Het lukt me weer beter om stille tijd te houden en om dat wat in de Bijbel staat te verbinden met wie God is voor mij en in mijn leven. Ik heb heel lang gehad dat ik de Bijbel las en dacht: ja, dat staat er wel, maar het doet me helemaal niets, en ik merk dat het nu weer een beetje begint te leven voor me.

In de colleges werd verteld wat er tussen God en jou in kan staan, dat je bijvoorbeeld boos kunt zijn op God. In de reflecties heb ik daarop teruggekeken en dat heeft me wel echt geholpen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat ik zelf keuzes moet maken en dat ik zelf verantwoordelijk ben voor die keuzes. Of, zoals het in de colleges werd gezegd: de Heilige Geest wil je wel helpen, maar Hij doet niet je huiswerk. Je moet ook zelf echt investeren. Die gedachten helpen me om weer verder te komen.

Verder heb ik, door vragen die gesteld werden en door opdrachten die we moesten doen, geleerd waar mijn kwaliteiten liggen en wat ik goed kan. Dat had ik nog niet helemaal rond.

Ik vind het bijvoorbeeld lastig om boos of geïrriteerd te zijn in relatie tot andere mensen en in relatie tot God. Als ik het dan ben, ga ik contact vermijden. Dat mechanisme heb ik een beetje duidelijk gekregen, onder anderen dankzij de kernkwadranten waarin je kwaliteiten neergezet worden tegenover je valkuilen. Het was in het begin wel even wennen. Ik had in eerste instantie verwacht dat er meer leeftijdsgenoten aan de cursus zouden deelnemen. Toen bleek dat dat niet zo was, vroeg ik mij af of de cursus wel bij mij paste en of het mij zou lukken om me ook met hun verhalen te verbinden. Maar dat is zeker gelukt! Ik vond het juist erg tof om buiten mijn eigen bubbel christenen te spreken met ieder hun eigen verhaal. Het was mooi om hun proces te volgen tijdens de cursus. Ik heb niet minder geleerd of me minder verbonden gevoeld door de verschillen. Misschien juist wel meer.

WhatsappInstagramNieuwsbrief