Skip navigation Menu

5 tips van de EH waardoor je eindexamens makkelijk doorkomt

1. Maak een planning
Het maken van een planning is een hele uitdaging. Je er aan houden ook. Toch ervaren we op de EH dat dit een van de beste manieren is om te komen tot goede resultaten. Een planning geeft je overzicht en invulling van elke dag. Maak in je planning ruimte voor school en vrijetijd. Zet zoveel als mogelijk taken in je planning. Schrijf erbij wat je wil gaan doen en welke tijd je ervoor nodig hebt. Vergeet ook niet tijd voor ontspanning op te nemen!

2. Bepaal je strategie

Voorbereiden voor je examens vraagt een goede strategie. Voor het ene vak kun je veel sommen oefenen. Proefexamens helpen je hierbij. Voor andere examen heb je veel lees- en leerstof. Het is onmogelijk om een hele dag te leren of bijvoorbeeld maar een examenvak te oefenen. Dus denk er over na hoe je het oefenen en leren over een dag verdeeld. Houd rekening met genoeg afwisseling.

3. Concentreer
Heel veel jongeren – en volwassenen ook – vinden het moeilijk om te concentreren. En dat is ook niet gek, want we leven in een wereld met heel veel prikkels. Maar leren met concentratie is echt wel mogelijk. Creëer een leerplek waar geen afleiding is en leg je mobiele telefoon en laptop ook buiten je eigen bereik. Heb je de laptop nodig? Door bijvoorbeeld de Wifi uit te zetten, beperk je de prikkels. Vraag desnoods een huisgenootje om je spullen in bewaring te nemen. Samen kom je verder!

4. Ontspan
Een examen is de kans om te laten zien hoe goed je bent in leren en hoe goed je een bepaald vak onder de knie hebt. Voor een aantal jongeren ligt de druk zo hoog om te presteren dat ze op het moment van het examen juist een black-out hebben. Perfectionisme kan een goede motor zijn om je op weg te helpen, maar kan soms het uiterste van je vragen. Belangrijke tips hierbij: houd je aan je planning en plan ontspanning in.

5. Doelgericht leren
De een ziet als een berg tegen de examens op en de ander heeft het gemakkelijker. Bijzonder hoeveel verschillen er zijn tussen mensen. Wat iedereen helpt is om na te denken over je motivatie om door je examenperiode te komen. Daar zijn vast goede redenen voor te bedenken. Zet je eigen motivatie op papier en hang het duidelijk zichtbaar op bij je leerplek.

Meer leren over studeren en werken aan je studiehouding? Dat kan op het EH-Basisjaar. Alle genoemde onderwerpen komen in diverse colleges en workshop aan de orde. Daarbij ontvang je goede begeleiding van ervaren docenten en coaches.

Wil je meer weten over het EH-Basisjaar? Vraag een studiegids aan of kom langs tijdens een infomoment.

WhatsappInstagramNieuwsbrief